5. IZLOŽBA I MEDIJSKA KAMPANJA, 2003.

This slideshow requires JavaScript.

Dana 7. prosinca 2003. godine otvorena je izložba „Sir i vrhnje“ u Galeriji PM HDLU-a kao zaključno događanje intenzivnog jednoipolgodišnjeg istraživačko-dokumentarnog procesa. S namjerom da se tema predstavi široj i ne isključivo umjetničkoj publici, primijenjen je format otvorenog ureda uz istodobnu prezentaciju ranijih postignuća i akcija u okviru projekta. Postav je uključio sljedeće izloške: 1) Sir i vrhnje, trokanalna video instalacija; 2) Kuhinjske krpe zagrebačkih mljekarica, instalacija od preko 200 kuhinjskih krpa; 3) Knjigu molbi za 22. stoljeće, u koju su prikupljani potpisi; 4) 448 upitnika, snop ispunjenih upitnika sa podacima o mljekaricama; 5) Mlijeko 2002, artefakte iz prve akcije projekta; 6) Jedan dan na Trešnjevci, zbirku kuhinjskih krpa sa potpisima mljekarica; 7) Portrete mljekarica, seriju od ca. 600 fotografija manjeg formata. Ova serija je bila važan izložak jer je svaka mljekarica koja je došla na izložbu dobila svoju fotografiju tj. fotografije.
Veliku medijsku pažnju izložba je privukla kroz happening dolaska krave u centar Zagreba. Krava Beba dopremljena je iz Sesveta, u suradnji s Gradskim uredom za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba i uz zalaganje njegovog pročelnika Željka Janeša. Beba je bila pod veterinarskom paskom, tretirana sredstvima za smirenje zbog zaštite od stresa. «Grupni portret s kravom Bebom» bilo je jedno od događanja na otvorenju. Pored toga, tri su mljekarice, Renata Kostibol, Jagica Levak i Anica Horvat, u galerijskom prostoru, na klupama postavljenim na manju pozornicu, posjetiteljima besplatno dijelile sir i vrhnje. Podijeljeno je 200-tinjak porcija. Mljekarica Renata Kostibol će se kasnije angažirati u samoorganiziranju mljekarica i osnivanju udruge u Križevcima te će biti jedna od protagonistica dokumentarnog filma „Sir i vrhnje“. Izložba je popraćena okruglim stolom s dužnosnicima i medijskom kampanjom u suradnji s emisijom «Dobro jutro Hrvatska», HRT-a.

POSTAV IZLOŽBE

Popis izložaka: 1) Sir i vrhnje, trokanalna video instalacija; kolaž kratkih video izjava i portreta mljekarica; 2) Kuhinjske krpe zagrebačkih mljekarica, instalacija, zbirka od preko 200 kuhinjskih krpa; 3) Knjiga molbi za 22. stoljeće, knjiga u koju su prikupljani potpisi; 4) 448 upitnika, snop upitnika u muzejskoj vitrini; 5) Mlijeko 2002, artefakti iz istoimene akcije; 6) Jedan dan na Trešnjevci, zbirka kuhinjskih krpa sa potpisima mljekarica; 7) Portreti mljekarica, serija od ca. 600 fotografija mljekarica malog formata; 8) mrežne stranice projekta na računalu.
Trokanalna video instalacija Sir i vrhnje, sastojala se od video kolaža u ukupnom trajanju od 80 minuta; na tri velike projekcije na zidovima galerije izmjenjuju se snimke mljekarica na tržnici koje postavljaju ili pakiraju svoje proizode, snimke tih proizvoda i interakcija sa kupcima, sa snimkama kratkih izjava mljekarica u kameru. Instalacija prikazuje oko stotinu mljekarica s tržnica Kvatrić, Dolac i Britanac, kroz kratke video portrete u kojima one kazuju o svojoj profesiji i životu. Drugi po veličihi eksponat na izložbi bila je instalacija Kuhinjske krpe zagrebačkih mljekarica, u kojoj je zbirka od nešto više od dvije stotine kuhinjskih krpa postavljena na zid tvoreći plohu od nekih ca 15m2. Kuhinjske krpe prikupljene su razmjenom starog za novo prilikom dijeljenja pozivnica za izložbu na zagrebačkim tržnicama. Ova je akcija bila financirana od strane SCCA Zagreb. Ispred instalacije s kuhinjskim krpama na postamentu je bila izložena Knjiga molbi za 22. stoljeće u koju su tijekom izložbe prikupljani potpisi. Knjiga je tada već sadržavala oko 500-600 potpisa koji su bili prikupljeni u prvoj akciji MLIJEKO 2002, te potom u akcijama prikupljanja potpisa u Ljubljani i u Dubrovniku. Za vrijeme trajanja izložbe prikupljeno je oko 500 potpisa, te Knjiga molbi danas broji oko 1.200 potpisa. U postavu izložbe nalazile su se i tri muzejske vitrine. U jednoj je bilo izloženo 448 ispunjenih anketnih listova, složenih u snop i povezanih zajedno trobojnim koncem (crven-bijeli-plavi). Na temelju ovih upitnika stvorena je baza podataka te prateći statistički podaci. U sljedećoj muzejskoj vitrini bile su izložene zdjelice, lončići i pregače iz akcije MLIJEKO 2002 koja je izvedena godinu dana ranije na UrbanFesfivalu. U trećoj muzejskoj vitrini bile su izložene kuhinjske krpe s Trešnjevačke tržnice prikupljene nekoliko mjeseci ranije, s time da je svaka kuhinjska krpa na sebi imala pričvršćen kartončić s potpisom vlasnice. Važan izložak bila je i serija od ca. 600 fotografija mljekarica, fotografija manjeg formata, 9×13 cm. One su bile montažnim ljepilom u spreju pričvršćene na zid. Svaka mljekarica koja je došla na izložbu, dobila je svoju fotografiju odnosno fotografije, ukoliko ih je bilo više. Na kraju se po nedostajućim fotografijama u rasteru vidjelo da je izložbu posjetilo oko 15% mljekarica.

Izložba je funkcionirala i kao otvoreni ured u kojem su se prikupljali potpisi podrške kao i priče građana o mljekaricama, te je tako postala mjesto dinamičnih diskusija s vrlo različitim vrstama publike. U prostoru izložbe je stoga kontinuirano bila aktivna barem jedna osoba, volonter-ka [BLOK]-a koja je posjetitelje vodila kroz izložbu, objašnjavala problematiku, pozivala na potpisivanje Deklaracije o mljekaricama, upoznavala publiku sa sadržajima internetske stranice na za tu svrhu postavljenom računalu, te ih poticala, odnosno, pomagala im u pisanju priča i komentara online.

This slideshow requires JavaScript.

OKRUGLI STOL „MOGU LI ZAGREBAČKE MLJEKARICE PRISTUPITI EU?”

Okrugli stol naslovljen „Mogu li zagrebačke mljekarice pristupiti EU?” održan je 9. prosinca 2003. u Kulturno informativnom centru (KIC) u Zagrebu. Cilj je bio potaknuti intersektorsku suradnju po ovom pitanju te definirati probleme i moguća rješenja. Na sudjelovanje su pozvani predstavnici-ce različitih ustanova i političkih tijela s namjerom da im se ukaže na probleme s kojima će se mljekarice susresti povodom i sljedom budućih europskih regulacija, da ih se potakne da reagiraju u okviru svojeg položaja i mandata, te da na vrijeme počnu raditi, s jedne strane na organizaciji higijenskih uvjeta proizvodnje i prodaje, s druge strane na tome da Hrvatska zaštiti autohtone proizvode sira i vrhnja. Naime, pritopljeni sir radi se od nepasteriziranog mlijeka te kao takav treba dobiti status iznimke odnosno biti zaštićen kao tradicionalni proizvod. Francuska je za sve svoje sireve pokrenula statuse iznimke tj. zaštite tradicionalnih proizvoda. Raspravu na okruglom stolu je moderirala Kristina Leko a sudjelovali su: prof.dr. Mirza Hadžiosmanović, Zavod za higijenu i tehnologiju namirnica animalnog podrijetla Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, dr.med vet. Josip Janeš, pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo, prof. dr. Jasmina Lukač Havranek, dekanica Agronomskog fakulteta i pročelnica Zavoda za mljekarstvo, mr. Josip Kraljičković , pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i šumarstvo Zagrebačke županije, Mr.sc. Miroslav Božić, pomoćnik ministra poljoprivrede i šumarstva, Uprava poljoprivredne politike i ruralnog razvitka; g. Mirko Gravar, Ministarstvo za europske integracije; mr. Ivka Veić, Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu; g. Bakrač, direktor marketinga Tržnice Zagreb; g. Zoran Žulj, Ministarstvo za obrt, malo i srednje poduzetništvo. Na okruglom stolu nije bila kao govornica prisutna niti jedna mljekarica, dok ih je u publici bilo dvije.


MEDIJSKA KAMPANJA

Uz izložbu je pokrenuta medijska kampanja čiji je cilj bio postaviti mljekarice u središte medijske pozornosti na tjedan dana. Glavni partner bila je TV emisija Hrvatske radiotelevizije „Dobro jutro Hrvatska“. Kampanja je provedena u razdoblju od 4. do 12. prosinca 2003. godine, a emisiju su uređivale i vodile Tanja Šimić, Ivana Vida i Nikolina Zlatković. U studiju HTV-a svakog su dana gostovale mljekarice, zajedno sa stručnjacima ili dužnosnicima povezanim s tematikom sira i vrhnja. Gostovali su neki od sudionika okruglog stola te nekoliko mljekarica. Gledateljstvo je svakoga dana redovito pozivano na izložbu kao i da posjete mrežne stranice projekta i potpišu Deklaraciju o mljekaricama.

4. ISTRAŽIVANJE I STATISTIKE
SIR I VRHNJE, dokumentarni film, 2007. – 2013.